10.000 zonnepanelen op dak Wehkamp in Zwolle starten productie

AMSTERDAM – De 10.000 zonnepanelen die zijn geplaatst op het dak van de Wehkamp in Zwolle hebben de eerste stroom geleverd aan het energienet.

Dit meldt de installateur, IZEN, dinsdag. Met een beetje geluk gaat de enorme installatie vandaag al 15.000 kilowattuur zonnestroom produceren. Op 1 dag wordt dus al het jaarverbruik van ruim 4 gezinnen geproduceerd.

Elk jaar gaat het zonnepark naar verwachting zo’n 2.500 megawattuur elektriciteit opwekken. Dit is equivalent aan het jaarverbruik van 745 gezinnen. Voor het distributiecentrum voorzien de zonnepanelen in ongeveer 40 procent van het stroomverbruik.

Grootste zonnepark van Nederland

Volgens de installateur gaat het om het grootste zonnepark van Nederland, hoewel het project deze titel in het komende halfjaar waarschijnlijk al gaat verliezen. Begin volgend jaar wordt het zonnepark op Ameland opgeleverd, waar ruim 20.000 zonnepanelen worden geplaatst.

IZEN installeerde de zonnepanelen in opdracht van het eveneens Belgische WPD, een vastgoedontwikkelaar. Het bedrijf is van plan om op haar projecten in Nederland maar liefst 30 megawatt aan zonnepanelen te plaatsen met behulp van subsidie vanuit de SDE+.

Meer zonneparken

WDP gaat tot en met eind 2016 maar liefst 30 miljoen investeren in de projecten. In België exploiteert het concern al een portfolio van 20 megawatt.

Servaas Van Den Noortgate, directeur bij IZEN, stelt dat er de komende tijd veel meer zonneparken gerealiseerd gaan worden in Nederland. “Tot nu was er vooral sprake van residentiële installaties. Maar de prijzen van installaties zijn vandaag zo aantrekkelijk, dat het beleid rond Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE) het komende jaar echt onder stoom zal komen.”

Vraag hier uw gratis offerte aan voor zonnepanelen (Advertorial)

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!