10 procent huishoudens wil zonnepanelen

AMSTERDAM – Ongeveer 10 procent van de huishoudens in Nederland zegt van plan te zijn zonnepanelen aan te schaffen.

Zonnepanelen in een tenniskantineDat blijkt uit onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, uitgevoerd door GfK.

Van alle particulieren met een eigen huis zegt 14 procent zonnepanelen te willen kopen. Dit percentage ligt bij huurders op 4 procent.

“De belangstelling voor zonnepanelen wordt mede veroorzaakt door een enorme kostendaling. In vijf jaar is de prijs gehalveerd”, zegt Mariken Stolk van Milieu Centraal.

Kosten zonnepanelen

Uit de enquete blijkt verder dat consumenten niet weten hoeveel een set zonnepanelen kost. 40 procent schat de kosten te hoog in en eenzelfde percentage denkt dat zonnepanelen minder kosten dan werkelijk het geval.

Vraag hier uw gratis offerte aan voor zonnepanelen (Advertorial) 

Milieu Centraal rekent voor dat een systeem van 6 zonnepanelen ongeveer 2.900 euro kost, inclusief omvormer en installatie. Dit levert per jaar ongeveer 1.300 kilowattuur aan zonnestroom op met een waarde van zo’n 300 euro.  Dit levert per jaar een rendement op van 6 procent.

7 procent huishoudens met zonnepanelen

Op dit moment heeft naar eigen zeggen 7 procent van de huishoudens in Nederland zonnepanelen. Het aantal panelen per huishouden varieert sterk: van 1 tot meer dan 15.

Door de grote spreiding is een gemiddeld aantal niet te berekenen. 5 jaar geleden had naar schatting 1 tot 2 procent van de huishoudens zonnepanelen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!