3 gemeenten koploper in zonne-energie, hoe kan dat?

AMSTERDAM – Er zijn minstens 3 gemeenten koplopers op het gebied van zonne-energie in Nederland. Tenminste, dat lijkt zo als een rondje verschillende media worden gedaan.

Minstens Zeewolde, Amsterdam, en Tilburg  zouden de andere 400 gemeenten in Nederland achter zich laten op het gebied van zonnepanelen, volgens lokale media.

Zij baseren zich op een rapport van Natuur & Milieu dat eigenlijk vooral leunt op cijfers van databank Klimaatmonitor van Rijkswaterstaat, hoewel Natuur & Milieu doet voorkomen alsof het om eigen cijfers gaan. De cijfers zijn 2 maanden geleden gepubliceerd en geven de situatie weer op 31 maart. 

De verschillen ontstaan door de verschillende lijsten die kunnen worden opgemaakt als het vermogen van alle zonnepanelen worden gecombineerd met het aantal inwoners in een gemeente.

Zo heeft Amsterdam (10,7 megawatt) het hoogste geïnstalleerde vermogen zonne-energie, maar relatief aan het aantal inwoners noteert de hoofdstad natuurlijk erg laag. Er wonen ontzettend veel mensen in de stad in kleine appartementen en in niet-geschikte (historische) woningen.

Agrariërs

Zeewolde scoort juist hoog als het gaat om het vermogen gedeeld door het aantal inwoners. Ook als het gaat om de groei van vermogen per inwoner gaat deze gemeente aan kop. In de Klimaatmonitor valt te zien dat de gemeente 5,1 megawatt aan zonnepanelen heeft.

Opvallend is maar 484 adressen zonnepanelen hebben. Hiermee staat Zeewolde in de middenmoot en dit doet vermoeden dat er vooral agrariërs in de gemeente grotere systemen zonnepanelen hebben genomen.

Wie staat er nou echt bovenaan in Nederland? Een echt eerlijke vergelijking is er natuurlijk niet. Weinig cijfers houden rekening met hoeveel woningen in een gemeente eigenlijk geschikt zijn en hoeveel kapitaal inwoners, ook belangrijk, hebben te besteden. Er is bijvoorbeeld een belangrijk verband tussen het winnen van loterijen en het aanschaffen van zonnepanelen.

Verder zijn cijfers ook simpelweg niet 100 procent betrouwbaar. Het is bijvoorbeeld niet verplicht voor een huishouden om te melden dat er zonnepanelen zijn geplaatst. Verder heeft ook Peter Segaar, die op Polderpv.nl alle cijfers over zonne-energie uitpluist, vaak laten zien dat grote installaties zonnepanelen soms niet worden geregistreerd.

Heerhugowaard?

Natuur & Milieu meldt desalniettemin een belangrijk cijfer niet, namelijk het aantal locaties met zonnepanelen en het vermogen per woningen. De Klimaatmonitor heeft deze cijfers wel, maar Natuur & Milieu gebruikt ze niet. 

Heerhugowaard scoort het hoogste als het gaat om het aantal locaties per 100 woningen, namelijk 11,56 locaties. In feite hebben dus ongeveer 11,5 procent van de huishoudens in Heerhugowaard zonnepanelen, het hoogste aantal van heel Nederland. De hoge score is te danken aan de Stad van de Zon, het project waarbij er maar liefst 3,5 megawatt aan zonnepanelen op Vinex-woningen liggen. 

Als het gaat om het vermogen per 1.000 woningen scoort Zeewolde alweer het hoogst, met gemiddeld 645 kilowattpiek vermogen per 1.000 woningen.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!