KNMI: Klimaatverandering heeft kleine negatieve impact op zonnepanelen  

UTRECHT – Klimaatverandering zal  de opbrengst van zonnepanelen in Europa gemiddeld met maximaal 10 procent doen dalen.

Dit concludeert het KNMI in samenwerking met een aantal Europese klimaatinstituten in een nieuw rapport. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications.

De instituten geven direct aan dat het moeilijk is om zo ver vooruit al te zeggen hoe de veranderingen in straling, temperatuur en wind de prestaties van zonnepanelen gaan beïnvloeden.

Zo gaan zonnepanelen minder stroom produceren als het warmer wordt. Tegelijk kan een toename van de windsnelheid ervoor zorgen dat de zonnepanelen efficiënter worden.

Noord-Europa

Een model dat het KNMI mede heeft opgesteld laat zien dat in Scandinavië en in de noordelijke delen van West-, Centraal- en Oost-Europa de opbrengst gaat dalen. De hoeveelheid straling zal in het voorjaar en de zomer met 5-10 W/m2 en op sommige plekken tot 15 W.m2 afnemen door een toename van de bevolking.

Tegelijkertijd is de verwachting dat aan het eind van de eeuw de temperatuur in deze gebieden met 3-5 graden zal zijn toegenomen, vergeleken met het eind van de vorige eeuw, terwijl windsnelheid nauwelijks zal veranderen.

Zuid-Europa

De combinatie van veranderingen leidt in Noord-Europa tot afnames in PV-opbrengst die uiteenlopen van 6 tot 14 procent.

In Zuid-Europa zal de opbrengst mogelijk stijgen. De opwarming is hetzelfde als de rest van Europa, maar de straling neemt ook toe. Deze combinatie leidt tot een 2 procent hogere tot 4 procent lagere opbrengst van zonnepanelen.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!