‘Boom’ in subsidieloze zonne-energie doet stroomprijzen in Chili dalen

UTRECHT – De forse groei van zonne-energie in Chili zorgt voor meer groene stroom, maar een andere belangrijke bijkomstigheid zijn de lagere energieprijzen.

De capaciteit zonne-energie in Chili telde eind 2015 op tot bijna 800 megawatt, maar vooral komend jaar moet de hausse gaan plaatsvinden. De overheid heeft al registraties voor 1,3 gigawatt aan nieuwe projecten.

Opmerkelijk is dat deze projecten gerealiseerd worden zonder subsidie. Tegelijk dalen de prijzen op de energiemarkt gestaag, zo meldt persbureau Bloomberg.

Succesvolle concurrentie

De prijzen in de 2 grootste energienetten van Chili zijn gedaald van ongeveer 150 dollar en 90 dollar per megawattuur in 2014 naar iets onder de 100 dollar en 80 dollar per megawattuur in 2015.

De reden voor de succesvolle concurrentie van zonne-energie in het Zuid-Amerikaanse land is het zonovergoten noordelijke woestijn van de Atacama. Sommige regio’s daar hebben nog nooit regen gekend.

Goedkoper dan stroom uit steenkool

Eerder schreven analisten van Deutsche Bank al over het succesverhaal van zonneparken op de Chileense energiemarkt. Vorig jaar wonnen zonneparken tijdens een veiling de strijd van fossiele brandstoffen door tegen 65 dollar tot 68 dollar per megawattuur stroom te leveren. Energiecentrales op steenkool hadden minstens 85 dollar per megawattuur nodig.

De Chileense overheid kijkt nu naar de mogelijkheden om dit voordeel uit te buiten met energiekabels naar andere landen zoals Argentinië. Energieminister Maximo Pacheco zei eerder zich trots te voelen dat het land de energietransitie in Latijns-Amerika leidt zonder fiscale subsidies.  

nrel-sam-dir2

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!