40 kilometer aan zonnepanelen op 1 dak

AMSTERDAM – Warenhuisketen Marks & Spencer heeft een record behaald in Engeland. Het concern heeft op een distributiecentrum de grootste installatie zonnepanelen geplaatst.

Er liggen 24.727 zonnepanelen op het dak van het gebouw bij Castle Donington in het midden van Engeland. Opgeteld hebben deze een vermogen van 6,1 megawatt 

De installatie van de panelen begon al in oktober en is nu afgerond. 2 dagen geleden werd de eerste stroom geproduceerd.

Ze bedekken ene oppervlakte van zo’n 80.000 vierkante meter. Als de panelen achter elkaar worden gelegd zouden ze een lengte hebben van 40 kilometer.

De panelen produceren jaarlijks naar verwachting 5.000 megawattuur aan zonnestroom, ongeveer het jaarverbruik van 1.190 huishoudens. Het distributiecentrum kan in ongeveer een kwart van de elektriciteitsbehoefte voorzien met de zonnepanelen.

Marks & Spencer heeft als doelstelling 100 procent van de elektriciteit met groene energie op te wekken. De enorme installatie zonnepanelen zal in de komende 20 jaar de uitstoot van 48.000 ton Co2 voorkomen.

Vraag hier uw gratis offerte aan voor zonnepanelen (Advertorial)

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!