In 5 jaar wil Amsterdam 70.000 extra huishoudens aan zonnepanelen hebben

UTRECHT – Binnen 5 jaar moeten nog eens ruim 70.000 extra huishoudens in Amsterdam aan de zonnepanelen zijn. Nu produceren ongeveer 7.500 huishoudens hun eigen zonnestroom.

Dit plan heeft de gemeente gepresenteerd. In 2040 moet het aantal daken met zonnepanelen zelfs zijn gestegen naar maar liefst 450.000.

Met een subsidiebudget van bijna 50 miljoen euro wil de gemeente het aantrekkelijker maken voor bedrijven en particulieren om zonnepanelen te nemen.

De stad heeft ongeveer 800 hectare geschikt dakoppervlak voor zonnepanelen, omgerekend zo’n 1.200 voetbalvelden.

Grote geschikte daken

De gemeente gaat bedrijven en organisaties die een groot geschikt dak hebben benaderen om het dak beschikbaar te stellen voor Amsterdammers die geen geschikt dak hebben. Via samenwerkingsverbanden zoals coöperaties kunnen buitenstaanders daar zonnepanelen op laten leggen.

“Om Amsterdam een duurzame stad te maken gaan we de komende jaren op naar de grote aantallen: van duizenden huizen met zonnepanelen naar tienduizenden, en daarna door naar honderdduizenden. Die beweging gaan we als stad goed ondersteunen”, aldus Abdeluheb Choho, wethouder duurzaamheid.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!