‘67 gigawatt aan nieuwe zonnepanelen wereldwijd in 2016’

UTRECHT – Er wordt in het komende jaar ongeveer 67 gigawatt aan nieuwe capaciteit zonne-energie geplaatst wereldwijd, een toename van 16 procent.

Dit voorspelt onderzoeksbureau IHS in een nieuw rapport. In het afgelopen jaar is ongeveer 58 gigawatt aan zonne-energie geïnstalleerd. In 2017 wordt er waarschijnlijk 71,5 gigawatt bijgeplaatst.

Volgens IHS ontstaan er nieuwe markten in bijvoorbeeld Chili, Brazilië, Frankrijk en Afrika. Een land als de Filipijnen is op dit moment bezig met de bouw van het grootste zonnepark van de eilandengroep, een project van 132 megawatt bij Cadiz City.

In de Verenigde Staten is de prognose verlaagd van 17 gigawatt naar 13 gigawatt nadat een belangrijk belastingvoordeel voor een groot deel wordt afgebouwd. De verwachting voor 2017 is wel verhoogd van maar liefst 6-7 gigawatt naar 15 gigawatt.

IHS stelt verder dat door het momentum in de zonnesector de totale kosten voor elektriciteit uit zonne-energie jaarlijks met 5 tot 10 procent zullen dalen, waardoor het aandeel van steenkool alsmaar kleiner wordt.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!