Aandeel leverancier zonnepanelen Ikea in vrije val, handel stopgezet

AMSTERDAM – Het aandeel Hanergy Thin Film (HFT) is 47 procent minder waard geworden op de beurs van Hongkong voordat de handel in het fonds werd stopgezet.

Het aandeel opende op 7,32 Hongkong dollar en eindigde op 3,91 Hongkong dollar voordat de handel werd stopgezet. Het concern zou het stopzetten hebben aangevraagd.

Het aandeel van Hanergy Thin Film, onderdeel van Hanergy Group, kwam internationaal in de belangstelling door de enorme stijging van het aandeel. In de afgelopen 2 jaar is HFT 1.800 procent meer waard geworden. Eigenaar Li Hejun, die 73 procent van de aandelen in handen heeft, werd hiermee de rijkste man van China.

De boekhoudpraktijken van Hanergy en het moederbedrijf Hanergy Group, dat op zijn beurt weer volledig in handen is van Li, zijn onder vuur komen te liggen. Volgens onder andere de Financial Times en the Wall Street Journal is HFT vooral afhankelijk van orders van het moederbedrijf. Op zich is dit geen probleem, maar Hanergy Group blijkt niet altijd snel te betalen.

Hanergy is in Europa vooral bekend als de leverancier van de zonnepanelen die in Ikea-vestigingen worden verkocht. Het concern maakt een specifiek soort zonnepaneel, dunne-film zonnepanelen. Deze zijn goedkoper te maken, maar leveren weer minder zonnestroom. Door een reeks overnames is Hanergy technologisch marktleider geworden in deze tak van sport.

Lees ook: Hanergy mikt op fors marktaandeel verkoop zonnepanelen via Ikea

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!