Aanhouding op Costa Rica om beleggingsfraude met zonne-energie

UTRECHT – De voormalige partner van een man die hoofdverdachte is in een fraudezaak met Spaanse zonneprojecten is opgepakt op Costa-Rica.

De 48-jarige vrouw is aangehouden op verdenking van verduistering, oplichting en witwassen, zo meldt het Openbaar Ministerie (OM) donderdag. Nederland had om uitlevering verzocht.

Haar voormalige ‘levenspartner’, de 57-jarige Fred K. loopt nog vrij rond. De Fiod doet onderzoek naar hem.

Volgens het OM was de vrouw bestuurder van de Spaanse onderneming die via een Nederlands dochterbedrijf geld verzamelde van beleggers om te investeren in ‘zonne-energie plantages’.

8,5 miljoen euro

In totaal is 8,5 miljoen euro van de investeringen waarschijnlijk anders besteed dan beloofd. De 57-jarige hoofdverdachte in het onderzoek zou samen met zijn 48-jarige voormalige levenspartner het geld hebben gebruikt om grond op Costa Rica te kopen. 

Die gronden werden gekocht nadat de eerste beleggers gelden had gestort. De verdachten lieten op de gronden, met gebruik making van vermoedelijk gefingeerde leningen, huizen en een hotel op bouwen. De vrouw woonde in één van die huizen.

Vorige maand legden de autoriteiten op Costa Rica op verzoek van Nederland beslag op bankrekeningen, een villa en hotel van de verdachten in dat land.  

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!