AFASE: ‘Niemand profiteert van paneelovereenkomst EU en China’

AMSTERDAM –  Het akkoord over zonnepanelen tussen de EU en China kan niet rekenen op de goedkeuring van Europese verkopers en installateurs van zonnepanelen. Bij een te hoge minimumprijs blijft het risico dat er enorme banenverlies optreedt.

De opslag van zonnepanelen in een warenhuisDit zegt de AFASE, de organisatie die tegen importheffingen op goedkope Chinese zonnepanelen heeft  gelobbyd, in reactie op het net gesloten akkoord. 

Zie ook: Handelsoorlog EU en China afgewend, akkoord over zonnepanelen

Volgens de AFASE heeft de voorlopige importheffing die sinds juni in is gegaan al gezorgd voor een krimpende vraag. Een minimumprijs zoals dat in het nieuwe plan wordt uieengezet zal dit alleen maar versterken.

‘Verlies-verlies-situatie’ 

Thorsten Preugschas, hoofd van het Duitse concern Soventix en voorzitter van AFSE: “Als de minimumprijs die de EU en China hebben afgesproken te hoog ligt moeten we meer werknemers ontslaan en onze activiteiten verplaatsen buiten Europa.”

Denis Gieselaar, topman van het Nederlandse Oskomera, vindt dat de huidige overeenkomst voor niemand voordelig is. “Een overeenkomst die is gebaseerd op een onredelijke minimumprijs zou een volledige ‘verlies-verlies-situatie’ opleveren, ook voor Europese producenten.”

Gerelateerde artikelen 

Foto copyright: Trina Solar

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!