Amerikaanse SunPower claimt wereldrecord voor rendement zonnepanelen

UTRECHT – De Amerikaanse zonnepanelenmaker SunPower zegt een zonnepaneel te kunnen maken met een rendement van 22,8 procent, een wereldrecord naar eigen zeggen.

Het resultaat is bevestigd door het Amerikaanse onderzoeksinstituut NREL. Volgens SunPower is er geen ander zonnepaneel dat een dergelijk rendement heeft.

Een zonnepaneel van SunPower zou nu, vergeleken met een gemiddeld paneel, over de levensduur van 25 jaar 70 procent meer groene stroom leveren. Deze claim is overigens nog moeilijk hard te maken.

Voor SunPower betekent het opnieuw een record. Vorig jaar werd al een rendement van 22 procent behaald en ook in eerdere jaren pakte SunPower uit.

‘Beste zonnepaneel ter wereld’

Nog niet zo lang geleden claimde het eveneens Amerikaanse SolarCity, dat vooral bekendstaat als installateur, het ‘beste zonnepaneel ter wereld’ te hebben gemaakt met een rendement van 22,04 procent.

Een andere recordhouder, het Japanse Panasonic, zegt een zonnepaneel te maken met een rendement van 22,5 procent

SunPower, eigendom van de Franse oliegigant Total, heeft het hoofdkantoor in Californië, maar maakt de zonnepanelen in de Filipijnen. De modules werden onder andere gebruikt in zonneauto Nuna7 waarmee de TU Delft in 2013 de World Solar Challenge wist te winnen.  

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!