Amerikaanse zonnecentrale produceert 24 uur lang stroom

UTRECHT – In de Verenigde Staten is een zonnecentrale online gekomen die 24 uur lang stroom kan leveren.

Met meer dan 10.000 heliostats, speciale zonnespiegels, wordt het zonlicht geconcentreerd op een 200 meter hoge toren met gesmolten zout.

Dit zout wordt opgewarmd tot ruim 500 graden Celsius en de warmte die wordt opgeslagen wordt dan gebruikt om water om te zetten in stroom en turbines aan te drijven.

Dit zout is de sleutel tot een constantere stroomproductie. Het zout kan warmte maandenlang vasthouden. Volgens ontwikkelaar SolarReserve werkt het systeem zelfs beter dan verwacht en, in tegenstelling tot andere centrales, zijn er nog geen vogels omgekomen.

Genoeg stroom voor 75.000 huishoudens

De zonnecentrale is nog niet volledig operationeel, maar in de loop van dit jaar wordt er steeds meer elektriciteit geproduceerd. De zonnecentrale ligt op zo’n 360 kilometer afstand in een woestijn ten noorden van Las Vegas.

Eenmaal volledig operationeel heeft de centrale een vermogen van 110 megawatt. Er kan jaarlijks genoeg stroom worden geproduceerd voor 75.000 huishoudens.  SolarReserve heeft zo’n 1 miljard dollar gestoken in de centrale over een periode van 4 jaar.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!