Amerikaanse zonnesector biedt meer werk dan steenkoolproductie

UTRECHT – De werkgelegenheid in de Amerikaanse zonnesector was eind november gegroeid naar 209.000 banen. De branche creëert nu meer werkgelegenheid dan bijvoorbeeld de steenkoolsector.

Dit meldt de Solar Foundation, een sectororganisatie.

Van november 2014 tot en met november 2015 kwamen er 35.000 banen bij in de sector. Dit betekent dat het aantal nieuwe banen voor het derde jaar op rij met 20 procent groeide.

Ook groeide de sector een stuk sneller dan de rest van de economie, waar de werkgelegenheid in dezelfde periode met 1,7 procent toenam.

Installatie

De grootste bron van de werkgelegenheid is de installatiebranche. Van de 209.000 werknemers zijn 120.000 mensen actief hier in. Gemiddeld verdienen zij 21 dollar per uur, ruim boven het gemiddelde.

In de fabricage werken ongeveer 34.000 mensen, relatief veel kleiner dan in bijvoorbeeld China. De meeste zonnemodules worden geïmporteerd vanuit China.

In Californië worden de meeste banen gecreëerd in de zonnesector, namelijk maar liefst 76.000 of omgerekend een derde van alle banen. Nou is dit ook niet heel verrassend. De staat is ook één van de grootste economische regio’s van de VS.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!