Analist: Aandeel Hanergy veel te duur

AMSTERDAM – Bijna ongemerkt is het aandeel van de Chinese zonnepanelenfabrikant Hanergy 1 van de bestpresterende fondsen geworden wereldwijd.

Nadat het aandeel, genoteerd in Hongkong,  eerder al in een jaar tijd meer dan verdubbelde, steeg het fonds vanaf maart met nog eens met 50 procent in enkele dagen.

Hanergy Thin Film, een dochterbedrijf van Hanergy Group, is nu 6 keer meer waard dan het Amerikaanse First Solar, 1 van de grootste bedrijven in de sector. Hanergy is zelfs meer waard dan alle andere Chinese beursgenoteerde zonnepaneelfabrikanten opgeteld.

Wat er precies aan de hand is, is onduidelijk, maar men vermoedt dat het iets te maken kan hebben met een opengestelde kapitaalbrug tussen Hongkong en de rest van China. Vanuit China mag er nu meer geïnvesteerd worden in Hongkong.

“De waarderingen zijn volledig anders dan de rest van de sector”, aldus analist Charles Yonts van onderzoeksbureau CLSA tegenover Bloomberg. “Het lijkt fundamenteel veel te duur.”

Geen flauw idee

Geen enkele reden die aangehaald wordt door sommige andere analisten rechtvaardigen de enorme toename, volgens Yonts. Zo worden de goede resultaten van Hanergy in 2014 en de toegenomen investeringen van China in groene energie aangehaald. Hanergy zelf meldde afgelopen donderdag geen flauw idee te hebben waarom het aandeel zo stijgt.

Naast de vreemde prijsstijging van het aandeel is er ook kritiek op de boekhoudpraktijken van Hanergy. Hanergy Thin Film (HTF) levert vooral zonnepanelen aan het moederbedrijf Hanergy Group. Volgens onder andere de Wall Street Journal en de Financial Times heeft HTF nog veel rekeningen tegoed van het moederconcern.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!