Australië wereldleider in zonnepanelen op woningen

UTRECHT – Maar liefst 15 procent van de huishoudens in Australië heeft zonnepanelen op het dak. Hiermee staat het land internationaal aan top.

Dit blijkt uit een rapport van een branchevereniging uit het land zelf. België, waar 7 procent van de huishoudens zonnepanelen heeft, volgt op de tweede plek.

Meer dan 1,45 miljoen systemen met zonnepanelen zijn geplaatst in het land en in sommige buurten hebben maar liefst 65 procent van de huishoudens zonnepanelen. 

Zonne-energie is fors gegroeid de laatste jaren in Australië. Naar verwachting wordt er dit jaar nog eens 1 gigawatt aan zonnepanelen geplaatst op voornamelijk particulieren woningen.

Duitsland

Als het gaat om het totale vermogen per hoofd van de bevolking staat Duitsland bovenaan. Per capita is er 0,47 kilowatt vermogen geïnstalleerd. Italië (0,31 kilowatt per capita) en België (0,28 kilowatt per capita) volgen. Australië staat op een zesde plek met 0,19 kilowatt per capita.

Het verschil ontstaat doordat in Australië nog nauwelijks grote zonneparken worden gebouwd. Volgens voorspellingen tellen alle grote zonneprojecten in Australië op tot 300 megawatt vermogen. Ter vergelijking, in de Amerikaanse staat Californië is dit 7,3 gigawatt.

Om ook deze sector te laten groeien moeten eerst de kosten fors dalen. Zo kostte stroom van dergelijke grote projecten nog niet lang geleden 170 Australische dollar per megawattuur. Nu wordt ongeveer 130 Australische dollar per megawattuur betaald en dit moet dalen naar 70 tot 90 Australische dollar per megawattuur.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!