Barendrecht krijgt een zonnepark langs de A15

AMSTERDAM – Er komt een zonnepark van 1400 zonnepanelen bij Barendrecht langs de snelweg A15. Via de postcoderoosregeling willen de initiatiefnemers omwonenden laten investeren in het project.

Een zonnepark
©: Windwärts Energie GmbH

De gemeente heeft onlangs een intentieovereenkomst met projectontwikkelaar Solarnova en milieuorganisatie Natuur & Milieu getekend.

Voor omwonenden wordt de energiecoöperatie Solar Green Point Brendracht A15 opgericht. 1 postcodegebied valt niet onder de zogenaamde postcoderoos, maar daar wordt een “passende oplossing” voor gevonden.

De postcoderoosregeling komt voort uit het Energieakkoord en geeft een fiscale stimulans aan particulieren die in hun omgeving via een energiecoöperatie zonnestroom opwekken via bijvoorbeeld een zonnepark of een grote dakinstallatie met zonnepanelen.

Elektrische deelauto’s

Het huidige zonnepark is onderdeel van een groter project van Natuur & Milieu en Milieudefensie. Beide organisaties werken samen om langs de A15 40.000 mensen in elektrische deelauto’s te laten rijden op groene stroom van windmolens en zonnepanelen.

“Met dit zonnepark komt onze ambitie weer een stuk dichterbij. Het is bovendien fantastisch dat dit park precies langs de A15 staat. Een betere verbinding tussen zonne-energie en elektrisch rijden is niet mogelijk”, aldus Tjerk Wagenaar, directeur van Natuur & Milieu.

Energierekening verlagen

Het zonnepark wordt gebouwd op een terrein naast de afrit van de snelweg A15 bij het Vaanpark. Dit braakliggend stuk grond grenst aan een bedrijvenpark.

“Natuur & Milieu en Solarnova deden ons het voorstel om een zonnepark te realiseren. De gemeente Barendrecht onderschrijft initiatieven op het gebied van duurzame energie en heeft dit voorstel dan ook positief ontvangen”, aldus Bas Nootenboom, demissionair wethouder Duurzaamheid van Barendrecht.

“Dankzij dit zonnepark kunnen onze inwoners zelf energie opwekken en hun energierekening verlagen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!