Zonnepanelendieven op heterdaad betrapt in Duitsland

UTRECHT – In Duitsland is een bende opgepakt die wordt verdacht van 22 gevallen van diefstal van zonnepanelen en bijbehorende apparatuur.

Het gaat om een groep van 6 mannen van 18 tot 39 jaar oud die vanuit Polen in de deelstaten Brandenburg, Bavaria en Hesse apparatuur van zonneparken meenamen

Afgelopen zondagnacht werden ze op heterdaad betrapt, zo schrijft vakblad PV Magazine. Ze braken in bij een zonnepark in de staat Hesse en probeerden ter waarde van 50.000 euro aan apparatuur mee te nemen.

Ze waren uren bezig om op gespecialiseerde wijze, wat volgens de politie duidt op brede ervaring, de installatie te ontmantelen. Een groep van Duitse en Poolse politieagenten hield de dieven aan en vonden in hun auto 24 omvormers.

3 keer in 5 jaar tijd

In Brandenburg vonden afgelopen jaar 60 diefstallen plaats bij zonneparken. Dit jaar staat de teller al op 21. Sommige faciliteiten zouden maar liefst 3 keer in 5 jaar tijd beroofd zijn. Elke keer werd tenminste 50.000 euro aan apparatuur meegenomen.

Afgelopen augustus werd daarom in de deelstaat een speciale groep vanuit de politie opgericht om deze specifieke criminaliteit tegen te gaan.

Al snel kwam men erachter dat veel bendes vanuit Polen opereren en de zonnepanelen in Polen verkopen.

In Nederland komt met de groei van zonnepanelen, ook steeds meer diefstal voor. Precieze cijfers zijn er nog niet, maar bijvoorbeeld onlangs werden op brutale wijze van 2 woningen in West-Brabant zonnepanelen gestolen.

Lees ook:In korte tijd tweemaal diefstal van zonnepanelen in België

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!