BNEF: zonne-energie brengt stroom naar huishoudens in ontwikkelingslanden  

UTRECHT – Zonne-energie is een enorme belofte voor huishoudens in ontwikkelingslanden die niet aangesloten zijn op het energienet.

Dit schrijven onderzoekers van onderzoeksbureau Bloomberg New Energy Finance (BNEF) in een nieuw rapport, dat is medegefinancierd door de Wereldbank.

De off-grid-zonnesector trok in 2015 ongeveer 276 miljoen dollar aan investeringen aan, 15 keer meer dan in 2012. Naar verwachting stijgt het bedrag verder naar 511 miljoen dollar in 2016 en 3,1 miljard dollar in 2020.

Er zijn nu wereldwijd zo’n 100 bedrijven die bezig zijn met het verkopen van zonneproducten zoals lantaarns en opladers. Veel mensen in ontwikkelingslanden gebruiken voor verlichting en het opladen van de mobiele telefoon nu kerosine, kaarsen of andere fossiele technologieën.

Opmars

Toch maakt zonne-energie een opmars. Zo heeft 30 procent van de Kenianen die geen toegang hebben tot het energienet gebruikgemaakt van zonnecellen. Naar schatting gebruiken al zo’n 89 miljoen mensen in Afrika en Azië zonne-energie als elektriciteitsbron.

Volgens de opstellers van het rapport zal zonne-energie ook steeds meer op andere manieren worden gebruikt. Naar schatting 7 miljoen mensen gebruiken in 2020 een ventilator op zonne-energie en zo’n 15 miljoen huishoudens zullen een tv op zonnecellen hebben.

Lees hier het gehele rapport 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!