Bouw grootste drijvende zonnepark begonnen

UTRECHT – De bouw van het grootste drijvende zonnepark ter wereld, dat gepland is in Japan, is begonnen. Kyocera gaat 13,7 megawatt aan zonnepanelen plaatsen op een waterreservoir.

In Japan zijn er al 3 drijvende zonneprojecten die groene stroom produceren. Deze projecten hebben een vermogen van tussen de 1 en ruim 2 megawatt. Het nieuwe project is dus vele malen groter dan de huidige zonneparken.

Het duurt nog wel even voordat het zonnepark elektriciteit gaat produceren. Naar verwachting is Kyocera in maart 2018 klaar met de bouw bij de Yamakura-dam, ongeveer 32 kilometer ten oosten van Tokio.

51.000 modules

Het 180.000 vierkante meter tellende project gaat bestaan uit ongeveer 51.000 modules van Kyocera. Eenmaal operationeel gaan de zonnepanelen jaarlijks 16 gigawattuur groene stroom leveren aan het energienet.

Drijvende zonneparken zijn duur om te maken, maar hebben ook voordelen ten opzichte van zonneparken op land of op daken. Door het water worden de zonnepanelen afgekoeld, wat een positief effect heeft op de stroomproductie.

Verder zorgen de panelen op waterreservoirs ervoor dat er minder algen groeien in het water, waardoor de waterkwaliteit toeneemt.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!