Bouw van grootste drijvende zonnepark Europa begonnen

UTRECHT – De bouw van het grootste drijvende zonnepark van Europa, en het op één na grootste ter wereld, is gestart bij een waterreservoir nabij Londen.

Bij het Queen Elizabeth II waterreservoir worden 23.000 zonnepanelen geplaatst op zo’n 61.000 vlonders. Er zijn 177 ankers nodig om de zonnepanelen op de juiste plek te houden.

Het zonnepark, dat met een vermogen van 6,3 megawatt net zoveel groene stroom gaat produceren als 1.800 huishoudens verbruiken, produceert elektriciteit voor het waterbedrijf. Eenmaal klaar bedekt het zonneproject een tiende van het waterreservoir.

Waterbedrijf Thames Water heeft als doelstelling om in 2020 een derde van alle energie uit groene bronnen te halen.

Japan

Het grootste drijvende zonnepark ter wereld wordt nu gebouwd in Japan. Met een capaciteit van 13,7 megawatt leveren de zonnepanelen begin 2018 genoeg stroom voor bijna 5.000 huishoudens.

Het is nogal wat werk om zonnepanelen te plaatsen op water in plaats van bijvoorbeeld daken, maar het biedt ook een aantal voordelen.

Zo zorgt het koelende effect van het water dat de zonnepanelen op piekmomenten relatief meer stroom produceren. Verder zorgen de zonnepanelen ervoor dat de kwaliteit van het water beter behouden blijft doordat er minder algen in groeien.

Lees ook: Alleen omgevingsvergunning nog nodig voor 5.040 drijvende zonnepanelen bij Gelderse Elst

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!