Bouw van grootste drijvende zonnepark van Europa van start

UTRECHT – De bouw van het grootste drijvende zonneparken van Europa in van start gegaan in Groot-Brittannië. Er komen 12.000 drijvende zonnepanelen op een reservoir bij Manchester te liggen.

Het zonnepark wordt ontwikkeld door het grootste waterbedrijf van het Verenigd Koninkrijk, United Utilities. Nu de bouw al onderweg is, hoopt United Utilities dat de zonnepanelen volledig operationeel zijn tegen het einde van dit jaar.

Eenmaal af gaan de zonnepanelen ongeveer 2,7 gigawattuur groene stroom produceren die lokaal wordt verbruikt.

Waterzuiveringsinstallatie

De panelen kunnen in 33 procent van het energieverbruik van de betreffende waterzuiveringsinstallatie voorzien. United Utilities heeft als doelstelling om in 35 procent van het eigen energieverbruik te voorzien tegen 2020.

Drijvende zonnepanelen worden nog vooral geplaatst in Japan, maar ook in Nederland wordt er aan gewerkt. Zo willen initiatiefnemers 5.040 zonnepanelen plaatsen op een drijvend kunstmatig eiland bij het Gelderse Elst.

Verder wordt er een proef gehouden op de Maasvlakte om te kijken of daar een project van maar liefst 540.000 drijvende zonnepanelen kunnen komen.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!