Bouw van grootste zonnepark van Nederland (23.000 zonnepanelen) begonnen

AMSTERDAM – De bouw van het grootste zonnepark van Nederland op Ameland is van start gegaan. Naast het vliegveld bij Ballum worden de komende maanden 23.000 zonnepanelen geplaatst.

Dit meldt Eneco donderdag dat samen met de lokale energiecooperatie het project ontwikkeld. Begin 2016 wordt het zonnepark opgeleverd.

De zonnepanelen gaan per jaar ongeveer 5,6 miljoen kilowattuur groene stroom produceren. het equivalent van het jaarverbruik van 1.500 huishoudens.

In een rustige periode zonder toeristen is dit precies het stroomverbruik van het eiland. Op jaarbasis wordt in ongeveer 20 procent van de elektriciteitsbehoefte voorzien. Alle panelen opgeteld heeft het project een vermogen van maar liefst 6 megawatt. 

Grootste concrete zonnepark

Hiermee is het het grootste zonnepark dat nu wordt gebouwd. Het afgelopen jaar zijn er veel plannen gepubliceerd van ontwikkelaars om grotere parken te bouwen, tot wel 24 megawatt, maar deze staan vaak nog in de beginfase van de ontwikkeling.

Vraag hier uw gratis offerte aan voor zonnepanelen (Advertorial)

De bouw van het zonnepark wordt door Solarcentury gedaan. Netbeheerder Liander legt een nieuwe kabel aan tussen het vliegveld van Ballum en een regelstation in Nes om het park aan te sluiten.

In totaal wordt er zo’n 7,4 miljoen euro gestoken in het zonnepark. Inwoners van het eiland participeren in het project dat mede mogelijk wordt gemaakt door subsidie vanuit het Waddenfonds, de provincie Friesland en Den Haag.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!