Definitieve overeenkomst voor zonnepark van 123.000 zonnepanelen bij Delfzijl

UTRECHT – Er is een definitieve overeenkomst getekend voor een zonnepark van 123.000 zonnepanelen met een capaciteit van 30 megawatt bij Delfzijl in Groningen.

De zonnepanelen kunnen jaarlijks ongeveer het equivalent van het jaarverbruik van 10.000 tot 12.000 huishoudens aan elektriciteit produceren.

De bouw start in maart van dit jaar. Het gaat om het grootste zonnepark van Nederland dat concreet gerealiseerd gaat worden. Voor het einde van het jaar worden de zonnepanelen aangesloten op het energienet. 

De subsidie vanuit de SDE+, altijd een belangrijke voorwaarde voor de bouw van een project, werd begin 2015 al toegekend. Verder wordt er 30 miljoen euro in het project geïnvesteerd, door onder andere de Duitse investeerder Wirsol. 

Oost-westelijke richting

De zonnepanelen komen op een gebied van 30 hectare, ongeveer 60 voetbalvelden, in de zuid-westelijke hoek van het havengebied bij Delzijl. De grond wordt beschikbaar gesteld door Groningen Seaports. De zonnepanelen gaan stroom leveren voor de industrie in de regio. 

Het park wordt gebouwd met de zonnepanelen in een innovatieve oost-westelijke richting. Dat zorgt voor een efficiënter gebruik van het perceel en een beter productieprofiel gedurende de dag.

Zonnepark Eemshaven
©: Sunport Energy

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!