Bouwaanvraag ingediend voor zonnepark van 77.000 zonnepanelen bij vliegveld Eelde

UTRECHT – Ontwikkelaar GroenLeven-Zonneparken Nederland heeft een bouwaanvraag ingediend voor een zonnepark van 77.000 zonnepanelen langs de landingsbaan van Groningen Airport Eelde.

Met een vermogen van 17 megawatt kan het zonnepark, als het gerealiseerd, wordt net zoveel groene stroom produceren als 5.500 huishoudens verbruiken.  

Het zonnepark moet in een driehoek komen tussen de taxi-, start- en landingsbaan. Het gaat om een totaal oppervlakte van 20 hectare.

Energielandgoed

Het project zit nog in de beginfase van de ontwikkeling. Als er eventueel een vergunning komt, moet er nog subsidie worden aangevraagd. Ergens na mei zou er al een vergunning kunnen zijn. In het najaar start de laatste ronde voor de SDE-regeling, de belangrijke subsidie voor groene energie in Nederland.

Het zonnepark moet op termijn onderdeel worden van een energielandgoed, waar allerlei vormen van groene energie worden opgewekt. De provincie en de gemeente hebben 6 ontwerpbureaus om advies gevraagd hoe de plannen precies moeten worden ingedeeld voor een goede aansluiting met de omgeving.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!