BovenIJ Ziekenhuis vergist zich in record zonne-energie

AMSTERDAM – Het BovenIJ Ziekenhuis in Amsterdam plaatst 625 zonnepanelen op het dak.

Zonnepanelen worden geplaatst op het BovenIJ Ziekenhuis in Amsterdam
©: BovenIJ Ziekenhuis

Dit meldt het ziekenhuis maandag.

Hiermee zou de instelling naar eigen zeggen het record mee in handen hebben van het ziekenhuis met de meeste zonnepanelen. Toch heeft het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem nog altijd meer zonnepanelen.

Daar liggen 660 zonnepanelen op het dak, zo bevestigt een woordvoerder van Rijnstate aan de Groene Courant.  “We hebben eerst 600 panelen laten plaatsen en toen uitgebreid met nog eens 60, dus BovenIJ is nog geen recordhouder.”

Eneco, de installateur bij het Amsterdamse ziekenhuis, meldt de extra 60 panelen te hebben gemist in de vergelijking van het Amsterdamse ziekenhuis met het Arnhemse ziekenhuis.

Vermogen

De panelen op het dak van het Amsterdamse ziekenhuis hebben een vermogen van 153 kilowatt en kunnen jaarlijks genoeg stroom opwekken voor ongeveer 40 huishoudens.

De panelen op het Arnhemse ziekenhuis, die vorig jaar werden  geplaatst door Greenspread, hebben een vermogen van 165 kilowatt en produceren genoeg stroom voor 42 huishoudens.

Jaarlijkse stroomverbruik

Voor het BovenIJ Ziekenhuis zelf produceren de zonnepanelen maar 2,5 procent van het jaarlijkse stroomverbruik. Hiermee bespaart de instelling 73 ton aan Co2-uitstoot per jaar.

Voor het overige stroomverbruik neemt het ziekenhuis een contract om groene stroom af te nemen. Naast de zonnepanelen worden er ook 4 laadpalen geplaatst bij het ziekenhuis.

Dit project is mede gerealiseerd dankzij de Europese Staccato-subsidie en de Nederlandse SDE-subsidie, waar het project al in de eerste ronde subsidie ontving. Bij vervolgrondes van deze SDE-subsidie, waarbij een hogere vergoeding per opgewekte kilowattuur stroom wordt verkregen, worden zonnepanelen ook voor andere ziekenhuizen interessant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!