CBS: vermogen zonne-energie over 1 gigawatt eind 2014

AMSTERDAM – Er stonden eind 2014 voor 1.014 megawatt aan zonnepanelen opgesteld in Nederland.

Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag op basis van een voorlopige schatting. In het afgelopen jaar werden er volgens het CBS 275 megawatt aan zonnepanelen geplaatst, een toename van 37 procent.

Dit is lager dan de groei in 2013. Toen werd er 374 megawatt aan zonnepanelen geïnstalleerd, toen een verdubbeling van het vermogen.

In eerdere schattingen van de Stichting Monitoring Zonnestroom werd al voorspeld dat het vermogen zonne-energie in Nederland de grens van 1 gigawatt in september vorig jaar had gehaald.

Volgens de laatste cijfers van de Klimaatmonitor, een databank van Rijkswaterstaat waarin verschillende andere rapportages worden gecombineerd, stond er aan het einde van het vorige kwartaal 982 megawatt vermogen opgesteld in Nederland. Ongeveer 247.000 huishoudens hebben zonnepanelen.

Betrouwbare actuele cijfers van het vermogen zonne-energie zijn moeilijk te vinden. De Nederlandse netbeheerders hebben bijvoorbeeld maandelijkse cijfers beschikbaar, maar deze zijn gebaseerd op eigen aanmeldingen van consumenten en projectontwikkelaars. Niet allen systemen worden aangemeld.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!