‘China en EU sluiten handelsovereenkomst over zonnepanelen’

AMSTERDAM – China en de EU komen naar verwachting met een overeenkomst over Chinese zonnepanelen om een handelsoorlog tussen beide grootmachten te voorkomen.

Een Chinese fabriek van zonnepanelen Dit stelt de Britse analist Ray Noble op basis van de laatste geruchten in de sector, zo meldt PV-tech.

“Niemand wil handelsoorlogen en zonne-energie is zo’n klein iets in vergelijking met de hoeveelheid handel die al gedaan wordt tussen Europa en China”, aldus Noble.

Vredige oplossing

Eerder riep de Duitse bondskanselier Angela Merkel al op tot een vredige oplossing voor het probleem. De Chinese viceminister van Handel opperde onlangs ook tot een dialoog om een acceptabele overeenkomst te sluiten.

Zie ook: Nederland tegen importbelasting Chinese zonnepanelen

Deadline

Noble verwacht tegen juni een deal tussen de Europese Commissie en de Chinese regering. De EC heeft juni ook als deadline gesteld voor het instellen van maatregelen tegen Chinese zonnepanelen.

In maart begon de commissie al wel met het registreren van de Chinese zonnepanelen die Europa binnenkomen. Zo wordt het makkelijker om ook achteraf nog een extra belasting te gaan heffen op de zonnepanelen.

Dreigende importheffing

Door de dreigende importheffing en de onzekerheid die ermee gepaard gaat zijn de prijzen van zonnemodules al gestegen voor het eerst sinds 2009. In april betaalde een handelaar 4 procent meer voor een zonnemodule  en analisten verwachten dat deze stijging zal doorzetten de komende maanden.

Terwijl de Europese Commissie zich beraad op maatregelen tegen China, voert de Chinese regering op haar beurt een onderzoek uit naar de import van Europese en Amerikaanse polysilicium. Een beslissing hierover heeft de Chinese overheid strategisch uitgesteld tot na een besluit van de EC over Chinese zonnepanelen. 

Gerelateerde artikelen

Foto copyright: Trina Solar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!