Chinese premier: ‘Europa moet zich onthouden van handelsbarrières’

AMSTERDAM – De Chinese premier Wen Jiabao heeft vrijdag Europese beleidsmakers op het hart gedrukt geen handelsbarrières in te stellen tegen Chinese zonnepanelen.

Een fabriek waar Chinese zonnepanelen worden gemaakt“We moeten handelsvrijheid behouden en tegen handelsbescherming ingaan”, aldus Jiabao bij een converentie in Brussels, waar persbureau Bloomberg over schrijft.

De Europese Unie begon 2 weken geleden een onderzoek naar dumpingpraktijken van Chinese zonnepaneelfabrikanten in Europa. Een groep van Europese paneelfabrikanten, verenigde in ProSun, had hier eerder al om gevraagd.

Markt ter waarde van 21 miljard euro

De onderzoekers van de EU richten zich op een markt ter waarde van 21 miljard euro, een van de grootste onderzoeken naar handelsgeschillen ooit. Jose Manuel Barroso, president van de Europese Commissie, verklaart dat handelsdisputen een normaal onderdeel zijn van een intensiverende relatie tussen 2 economieën.

Lobbygroep ProSun verklaart dat gesprekken over het bijleggen van het handelsdispuut pas moeten beginnen na het afronden van het Europese onderzoek. Eerder deze week uitte bondskanselier Angela Merkel nog steun voor gesprekken met China.

“Voordat je gesprekken kan beginnen over een onderwerp moet je eerst weten waar je het over hebt”, aldus Milan Nitzschke, voorman van ProSun. De Europese Commissie moet daarom zo snel mogelijk het onderzoek afronden.

Gerelateerde artikelen

Foto copyright: Suntech

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!