Chinees concern geïnteresseerd in Nederlandse zonnecelmachinebouwer

AMSTERDAM – Er zijn minstens 14 partijen geïnteresseerd in de overname van het failliete Smit Ovens uit het Brabantse Son. Ook een Chinees bedrijf heeft interesse kenbaar gemaakt.

Dit meldt de curator van Smit tegenover het Financieele Dagblad. Het concern werd woensdag failliet verklaard, maar er wordt gewerkt aan een doorstart.

Veel van de andere geïnteresseerde bedrijven komen uit Nederland. Zowel investeringsmaatschappijen als industriële bedrijven hebben geïnformeerd. Tot en met dinsdag kunnen ze een bod uit doen. Binnen anderhalve week verwacht de curator meer te kunnen vertellen.

In 2012 werd al de Nederlandse zonnepanelenproducent Scheuten Solar overgenomen door een Chinese partij. Uiteindelijk mocht dit niet baten. Na opnieuw een faillissement in 2013, bleek een doorstart niet mogelijk door een schandaal met ontvlambare zonnepaneelsystemen. 

De curator vertelt verder dat Smit Ovens, waar ongeveer 45 mensen werken, een schuldenlast heeft van enkele miljoenen. In 2011 werd een omzet gedraaid van 20 miljoen euro.

Smit Ovens is gespecialiseerd in het maken van productiemachines voor dunne filmzonnecellen. Afgelopen zomer werd nog een investering ontvangen vanuit het Cleantechfonds Brabant.

Topman Wiro Zijlmans vertelde eerder tegenover het zakenblad fors te willen groeien. De komende 5 jaar zou de omzet met 50 procent moeten toenemen.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!