‘Chinese zonnepanelen worden 40 procent belast’

AMSTERDAM – De Europese Commissie gaat geen importbelasting van 30 procent, maar gemiddeld 40 procent heffen op Chinese zonnepanelen.

Een zonnepaneel van Chinese makelaardijDit meldt de Financial Times op basis van anonieme bronnen. Enkele dagen geleden meldde persbureau Reuters eenzelfde bericht, maar dan met 30 procent als extra belastingspercentage.

Voor sommige Chinese bedrijven kan de importbelasting zelfs oplopen tot 60 procent. Volgens analisten zijn Chinese zonnepanelen op dit moment gemiddeld 45 procent goedkoper dan de Europese varianten.

Goedkeuring

De plannen die Karel de Gucht, eurocommissaris van Handel, komende woensdag gaat presenteren moeten nog wel worden goedgekeurd door de andere leden van de Europese Commissie, hoewel weinig mensen verwachten dat de plannen geblokkeerd worden.

De komende maatregelen zijn nog wel tijdelijk en duren totdat het volledige onderzoek van de Europese Commissie is afgerond. Dit kan nog enkele maanden duren.

Naar verluidt staat De Gucht nog open voor gesprekken met China voor een oplossing. Analisten noemen als voorbeeld dat de Chinese bedrijven kunnen afspreken een minimumprijs te hanteren. Zo kunnen de concerns tenminste de hoge verkoopprijs in eigen zak steken in plaats van het te moeten afdragen aan Europa. 

Gerelateerde artikelen 

Foto copyright: 

5 gedachten over “‘Chinese zonnepanelen worden 40 procent belast’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!