Commotie over fout geïnstalleerde zonnepanelen bij groepsaankoop

AMSTERDAM – In de Zuid-Hollandse gemeente Binnenmaas is commotie ontstaan in de gemeenteraad over een set verkeerd geïnstalleerde zonnepanelen bij een echtpaar.

Zonnepanelen installatie
©: Flickr/Wijkvereniging Tuinwijk

Dit schrijft het AD dinsdag.

Het echtpaar kocht het systeem via de groepsaankoop SamenZonneEnergie, maar de installateurs, die niet gecertificeerd zouden zijn volgens Gemeentebelangen Binnenmaas, verwijderden de aardlekschakelaar tijdens de installatie.

Volgens een schade-expert was de situatie levensgevaarlijk en hadden er doden kunnen vallen.

Vanuit de gemeenteraad werd opgeroepen een onderzoek te houden en tot die tijd geen voorlichtingsavonden meer te houden. De raad geeft aan dat de gemeente deels medeverantwoordelijk is voor het probleem doordat de avonden werden georganiseerd vanuit de gemeente.

Individueel geval

De uitvoering van de projecten voor SamenZonneEnergie wordt gedaan door iChoosr, dat groepsaankopen voor onder andere gemeenten organiseert. Ruud Frijstein, projectmanager van iChoosr, benadrukt tegenover de Groene Courant dat het om een individueel geval gaat.

“Op de 10.000 klanten gaat er wel eens iets fout. Op zich niks bijzonders. Wat wel bijzonder is, is dat de klant onze bemiddeling afwees”, vertelt hij.

“Klanten kunnen bij ons terecht voor hulp als er iets fout gaat, maar als de hulp wordt afgeslagen, dan wordt het moeilijk.” Inmiddels is iChoosr via de gemeente weer in gesprek getreden met het echtpaar.

“Wij nemen klachten erg serieus en vinden het erg vervelend als een monteur een fout maakt. We hebben daarom ook direct zelf de installatie laten controleren.”

Aardlekautomaat 

Marco van Veen, directeur bij SolarNRG, bevestigt tegenover de Groene Courant dat de installateur een fout heeft gemaakt. “Een aardlekautomaat is verwijderd en de hoofdschakelaar is daarvoor terug gezet.”

Van Veen vindt de claim dat de situatie levensgevaarlijk is, wat overdreven. “Vroeger bestonden er niet eens aardlekautomaten. Dat zou betekenen dat tot 20 jaar terug er altijd een levensgevaarlijke situatie was.”

Detaned

De fout werd gemaakt door een installateur van de inmiddels failliete organisatie Detaned uit Rotterdam. De SolarNRG-directeur legt uit dat de organisatie ervaren was en ook bij andere groepsaankopen de installatie had verzorgd.

Van Veen zegt ook uitvoerig contact te hebben gehad met het echtpaar, maar dat hulp werd afgewezen. “Tot 3 partijen hebben we voorgesteld, maar dat wilde meneer niet. We hebben aan alle kanten geprobeerd om dit op te lossen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!