D66 Enschede wil referendum over zonnepark

UTRECHT – De lokale D66-fractie in Enschede wil een referendum houden over het wil of niet toestaan van een zonnepark in de regio.

Een meerderheid van de politieke partijen, op D66 en GroenLinks na, zijn tegen een zonnepark op de Usseler Es in Enschede.

Veel politici denken dat er geen draagvlak is voor een zonnepark. D66 wil weten of dit in de praktijk ook echt zo is en wil dat alle 158.000 inwoners van Enschede zich uitspreken.

Volgens D66 kunnen er 21 hectare aan zonnepanelen worden geplaatst op de Usseler Es zonder dat er andere ontwikkelingen onder hoeven te lijden. De grond is op dit moment van de gemeente en volgens D66 zijn er geen lange procedures nodig om een bestemmingsplan te maken. 

‘Waar wachten we nog op?’  

“De cultuurhistorie van de ondergrond en karakteristieke bolling van de es blijven met dit plan behouden voor de volgende generaties. Na 15 tot 20 jaar kun je bekijken of de panelen blijven of weggaan. Dus, waar wachten we nog op?”, aldus de partij.

D66-raadslid Agnes Haveman: “Laten we stoppen met voor anderen te denken, laten we het de inwoners gewoon vragen. Organiseer een referendum met bijvoorbeeld de vraag ‘Hoe staat u tegenover twintig jaar zonnestroom uit zonnepanelen op de Usseler Es?’ ”

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!