Definitief: zonnepanelen worden 15 procent goedkoper

AMSTERDAM – Het kabinet gaat een tijdelijke subsidieregeling instellen van 15 procent op de aanschafprijs voor zonnepanelen tot het einde van dit jaar. Hier wordt ongeveer 30 miljoen euro voor gereserveerd, waarvan 20 miljoen voor kleingebruikers.

Dit blijkt uit het definitieve lenteakkoord waar de Volkskrant vrijdag over bericht. “Met deze regeling wordt het belang van opwekking duurzame energie dicht bij de mensen benadrukt”, zo schrijven de opstellers. In totaal wordt er 200 miljoen euro gereserveerd voor de intensivering van de duurzame economie.

Installatie

Vandaag presenteert het kabinet het definitieve akkoord waarna het naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. De Volkskrant heeft het eerder weten te bemachtigen.

Eerder werd nog gemeld dat een subsidie ook van toepassing zou zijn op de installatie van zonnepanelen, maar hier lijkt in het akkoord geen sprake van te zijn. Of er een stimuleringsregeling voor na dit jaar komt is onduidelijk.

Grootste investering

Grootste investering van de overheid wordt gedaan in het energiebesparen. Hier trekt het kabinet 70 miljoen euro voor uit. Deze financiering is beschikbaar voor grote projecten van bijvoorbeeld woningcoporaties en zorginstellingen, maar ook voor particulieren die het huis energiezuiniger willen maken.

Ander opvallend onderwerp is de saldering buiten het eigen dak. Hier is nog steeds onduidelijkheid over. De Kunduzcoalitie wil nu vanaf 2013 een pilot starten met de verrekening van het kooptarief van stroom, ongeveer 0,23 euro per kwh, bij zonnepanelen die niet op het eigen dak liggen, zogenaamde ‘daklozen’.

Tekst Definitieve Lenteakkoord (groene economie vanaf pag. 13)

Gerelateerde artikelen

Foto copyright: Conergy

6 gedachten over “Definitief: zonnepanelen worden 15 procent goedkoper

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!