Definitief doorgang voor zonnepark van 50.000 zonnepanelen in Veendam

UTRECHT – Er komt definitief een zonnepark van 53.218 zonnepanelen bij Veendam, één van de grotere zonneprojecten in Nederland. De ontwikkelaar heeft te horen gekregen dat er subsidie beschikbaar wordt gesteld voor de geproduceerde groene stroom.

Dit vertelt ontwikkelaar Powerfield aan de Groene Courant. In eerdere stadia zijn alle vergunningen al bemachtigd.

“Dit was de laatste hobbel. Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid gaan we dit jaar ook al bouwen”, vertelt woordvoerder Hylke van der Wal van Powerfield. 

Het project krijgt een vermogen van 13,5 megawatt en gaat jaarlijks net zoveel groene stroom produceren als een paar duizend huishoudens verbruiken.

Laag subsidiebedrag

Powerfield wist tijdens de laatste subsidieronde van de SDE+, de grootste subsidieregeling voor groene energie, financiële steun zeker te stellen door in te schrijven op een relatief laag subsidiebedrag.

Hylke van der Wal van Powerfield legt uit dat het zonnepark uit kan met de lage subsidie. “We hadden het niet gedaan als het niet in het businessmodel had gepast.” Bij 2 andere projecten werd voor een hoger bedrag ingeschreven en de verwachting is dat daar geen subsidie voor vrijkomt.

Meerdere zonneparken

Sinds 2011 zijn maar 20 van de 189 grotere zonneparken die subsidie wisten binnen te halen daadwerkelijk gerealiseerd. Van der Wal vertelt dat het in 9 van de 10 gevallen met deze projecten om coöperaties ging die aanspraak wilde maken op het fiscale voordeel van de postcoderoosregeling.

Bij dit zonnepark wordt hier geen gebruik van gemaakt. Het project van Powerfield wordt door het bedrijf zelf gefinancierd.

Powerfield, dat gevestigd is in het Friese Dokkum, ontwikkelt meerdere zonneparken, voornamelijk in Noord-Nederland.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!