Doek valt definitief voor Solland Solar

AMSTERDAM – Het doek is definitief gevallen voor Solland Solar. De rechtbank heeft de zonnecelfabrikant uit Heerlen dinsdagmiddag failliet verklaard.

Vorige week was al uitstel van betaling verleend voor het noodlijdende bedrijf. Deze week gingen de machines van Solland Solar in de veiling. Het hoogste bod staat nu op 3 ton.

De FNV en ook andere schuldeisers hadden enkele weken geleden het faillissement aangevraagd voor Solland. Het bedrijf produceerde al sinds mei niet meer op normaal niveau.

In de zomermaanden waren er alleen nog maar beveiligers in het gebouw in Heerlen. Op een gegeven moment was het water ook afgesloten.

Solland heeft ongeveer 70 werknemers. De werknemers hadden nog het salaris van de afgelopen 2 maanden te goed. Het faillissement betekent dat ze dit salaris alsnog krijgen. Het UWV neemt het inkomen van de laatste 3 maanden over bij een bankroet. 

Fors verlies

Solland Solar werd in 2003 opgericht door ondernemer Gosse Bochoorn, maar na enkele jaren ging het al slecht met de fabriek. Het Zeeuwse energieconcern Delta, de toenmalig eigenaar, moest in 2009 een fors verlies nemen op het belang in Solland.

In 2011 werd Solland verkocht aan het management, maar ook dit werd geen succes. Een jaar later nam het Italiaanse Pufin Power de fabriek over.

Sinds het voorjaar wordt er al nauwelijks meer geproduceerd in de fabriek. Massimo Pugliese, directeur van Solland, meldde deze zomer een enorme order van 200 megawatt aan zonnecellen van Trina Solar te hebben binnengehaald, maar in de fabriek merkte men hier nog niks van.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!