Dorp Noordoostpolder steekt compensatie voor windmolens weer in zonnepanelen

UTRECHT – Nagele, een dorp van bijna 2.000 inwoners in de Noordoostpolder, is van plan om een groot deel van de compensatie die het dorp krijgt voor een in de buurt gebouwd windpark weer in zonnepanelen te steken.

Dit jaar nog moeten op een vijftal daken van openbare gebouwen zonnepanelen komen, vertelt Rutger Bergboer, voorzitter van Dorpsbelang Nagele, aan de Groene Courant.

In de omgeving en op het grondgebied van Nagele wordt één van de grootste windparken van Nederland gebouwd met de grootste windmolens van zo’n 200 meter hoog.

Behoorlijk bedrag

Het dorpsbelang krijgt jaarlijks een bedrag van 10.000 euro voor een periode van 20 jaar van het windpark als compensatie. “Uiteindelijk gaat het over een behoorlijk bedrag”, aldus Bergboer.

In plaats van het geld te verdelen, bedacht het dorpsbelang het plan om het te investeren in het verlagen van de energierekening. 75 procent van de ‘windgelden’ gaat in de zonnepanelen gestoken worden.

Bergboer hoopt dit jaar op gebouwen zoals het museum, het dorpshuis en de gebouwen voor de voetbal en de tennis zonnepanelen te kunnen leggen. Om hoeveel zonnepanelen het gaat kon hij nog niet precies zeggen.

Platte daken

Uiteindelijk moeten op alle daken zonnepanelen komen. Uniek voordeel is dat Nagele alleen maar platte daken heeft. In de jaren ’50 werd het dorp zo ontworpen als experiment. “Elk dak is dus geschikt voor zonnepanelen”, zegt Bergboer. 

Alleen het geld van het windpark is niet genoeg om dit voor elkaar te krijgen. De compensatie is dan ook vooral om een goede start te maken. Het dorpsbelang is in gesprek met andere financiers voor een lening en in het plan komt ruimte voor participatie om meer zonnepanelen te plaatsen.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!