Drachtster ziekenhuis wil 7.500 zonnepanelen op dak leggen

UTRECHT – Ziekenhuis Nij Smellinghe, in Drachten, wil 7.500 zonnepanelen op daken van het ziekenhuis laten installeren. Hiervoor is nog wel essentiële subsidie nodig vanuit het Rijksoverheid.

Het dak van het ziekenhuis heeft in totaal een oppervlakte van 24.000 vierkante meter. Hiervan is ruim 20.000 vierkante meter geschikt voor zonnepanelen.

“Zonnepanelen passen heel goed bij de energiebehoefte van een ziekenhuis; wij gebruiken veel energie overdag, ons piekverbruik is in juni, juist wanneer er veel zon is”, aldus Folkert Brouwers, Directeur Bedrijf en Gebouwen.

Het ziekenhuis is een grootverbruiker van stroom. Er gaat jaarlijks zo’n 6 miljoen kilowattuur elektriciteit doorheen, omgerekend ongeveer wat 1.700 huishoudens in een jaar verbruiken.

Minder koeling nodig

De ambitie is om in 2025 50 procent van de eigen energiebehoefte duurzaam op te wekken en om in 2030 energieneutraal te zijn.

Volgens het ziekenhuis hebben de zonnepanelen als bijkomend voordeel dat de ruimtes onder de platte daken zich minder opwarmen, waardoor er in delen van het gebouw minder koeling nodig is.

Onlangs meldde het St- Jansdal Ziekenhuis in Harderwijk dat er 845 zonnepanelen op het dak komen. De 300.000 euro die het ziekenhuis in de zonnepanelen steekt worden naar verwachting binnen 8 jaar terugverdiend.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!