Duitse fabrikant zonnepanelen waarschuwt in Nederland voor dodelijk gevaar

AMSTERDAM – De Duitse panelenfabrikant AS Abwicklung und Solar-Serivce AG, dat eerder bekendstond onder de naam Aleo Solar, waarschuwt in een krantenadvertentie voor gevaren bij verkochte zonnepanelen in Nederland.

Bij de zonnepanelen kunnen de contactdozen losraken of afvallen. Zo komen de elektrische contacten bloot te liggen. Het aanraken van deze contacten kan fatale gevolgen hebben, aldus het bedrijf. 

Consumenten wordt nadrukkelijk gewaarschuwd niet zelf een reparatie uit te voeren, maar contact op te nemen met de installateur. In Nederland is SolarNRG, gevestigd in Poeldijk, de servicepartner van Aleo Solar. 

Het bedrijf heeft de site zonnepanelen-veiligheid.eu gemaakt voor meer informatie. 

Het gaat om zonnepanelen van de merken

  • Aleo Solar AG
  • S.M.D. Solar-Manufaktur Deutschland GmbH
  • S.M.D. Solar-Manufaktur Deutschland GmbH & Co. KG

Met typenummers

  • S_02
  • S_03
  • S_73

Ook als particulieren twijfelen of hun panelen vallen onder deze types, wordt geadviseerd de site te checken of de hotline (020-2623209) te bellen. 

Materiaalfout

Het probleem is ontstaan door een materiaalfout. Daardoor kunnen de 4 vergrendelingclips van de deksels afbreken, zodat de kunststofdeksels eraf vallen of losraken. 

Hierdoor ontstaat gevaar voor bijvoorbeeld installateurs, schoorsteenvegers, dakdekkers en elektriciens die in contact kunnen komen met de contactdozen. 

Het bedrijf legt uit dat er geen gevaar was op brand. Door de technische keuringsdienst TÜV SÜD is eerder beoordeeld dat geen actie hoeft te worden ondernemen om eventueel brandrisico tegen te gaan. 

Installateurs vervangen de deksels bij reparatie door deksels zonder fouten. De reparatie wordt kosteloos gedaan door het concern. 

Verkochte merknaam

Aleo Solar was een dochterbedrijf van elektronicagigant Bosch. De laatste jaren was het bedrijf verliesgevend waardoor Bosch besloot de stekker uit het concern te trekken. De merknaam werd verkocht aan SCP Solar, dat daardoor nu door het leven gaat als aleo solar GmbH. 

De naam van het originele Aleo Solar werd omgezet in AS Abwicklung und Solar-Service. Dit bedrijf is bedoeld om de zaken van voormalige aleo af te wikkelen.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!