Duurzaamheid wordt vast onderdeel bij woningtaxaties

Het Nederlands Register Vastgoedtaxateurs (NRVT) neemt de Energiebesparingsverkenner van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) op in zijn taxatierapporten. De uitkomsten van de Energiebesparingsverkenner komen voortaan als bijlage bij het taxatierapport.

De Energiebesparingsverkenner is een onlinerekenmodule met maatregelen voor verbetering van het energielabel of de Energie-Index, verhogen van het wooncomfort en verlagen van de energierekening. Met de contantewaarde-berekening geeft de verkenner inzicht in de besparingen op lange termijn. Ook bevat het rapport maatregelen voor energieneutraal en aardgasvrij wonen.

Onder bepaalde voorwaarden mogen huizenkopers energiebesparende maatregelen via de hypotheek financieren. Zij kunnen een bedrag tot maximaal 106 procent van de waarde van de woning lenen, in plaats van 100 procent bij overige hypotheekleningen. Het Model Taxatierapport Woonruimte 2018, dat taxateurs per 1 april gebruiken, voegt de resultaten uit de Energiebesparingsverkenner standaard bij het taxatierapport als een woningeigenaar duurzaamheidsmaatregelen wil nemen.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!