Inwoners Ameland steken 300.000 euro in zonnepark

UTRECHT – De inwoners van Ameland hebben samen met de eigenaren van recreatiewoningen in totaal 300.000 euro gestoken in het zonnepark van 23.000 zonnepanelen op het eiland.

De obligatielening werd door de Amelander Energie Coöperatie (AEC) gebruikt om inwoners van het eiland de mogelijkheid te geven om te investeren in het zonnepark.

Er waren in totaal 80 inschrijvingen. 52 investeerders wonen op het land en 28 zijn eigenaar van een recreatiewoning. Zij kunnen een rendement van jaarlijks 4 procent verwachten.

Carports met zonnepanelen

Voor de Amelander Energie Coöperatie betekent het vooral een financiële impuls. AEC wil parkeerplaatsen gaan voorzien van carports met zonnepanelen, een project starten met elektrisch deelvervoer en zonnepanelen gaan plaatsen op bedrijfsloodsen.

De bouw van het zonnepark zit in de afrondende fase. De 23.000 zonnepanelen waren einde december allemaal geplaatst. Daarna moesten nog de benodigde kabels en alle kleinere onderdelen worden bevestigd en waren nog testen nodig.

De zonnepanelen gaan straks jaarlijks ongeveer 5,6 miljoen kilowattuur groene stroom produceren. Dit staat gelijk aan het jaarverbruik van 1.500 huishoudens.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!