Eneco-topman twijfelt aan toekomst grote zonneparken in Nederland

AMSTERDAM – In Nederland is geen plek voor grotere zonneparken. Er is simpelweg geen plek en er zal net als bij windparken te veel weerstand zijn onder de lokale bevolking.

Dit zegt Peter Paul Weeda, directeur zonne-energie bij Eneco, tegenover Trouw.

Nederland heeft nu nog maar een klein aantal zonneparken, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland, maar er zijn ontzettend veel plannen van bedrijven om nieuwe parken te realiseren.

Bij 1 van de meest concrete is Eneco ook bij betrokken. Op Ameland wordt dit jaar waarschijnlijk al begonnen met de bouw van een park van 6 megawatt. Hiervoor is 7,7 miljoen euro subsidie toegezegd vanuit het Rijk.

Tegenover de Groene Courant verklaarden ontwikkelaars Powerfield en Solar-EW respectievelijk ongeveer 80 en 50 megawatt aan projecten in de pijplijn te hebben voor dit jaar. Een beroep op de landelijke SDE+subsidie maken deze zonneprojecten aantrekkelijk.

Vaak gaat het om projecten van vergelijkbare grootte als in Ameland, maar er komen ook steeds grotere plannen. Powerfield werkt bijvoorbeeld aan een zonnepark van 24 megawatt. Verder wordt in Oost-Drenthe hardop gedroomd over een project van enkele honderden megawatts dat moet voorkomen dat er een groot windpark komt in de regio.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!