Enorm zonnepark onder vuur om dode vogels

AMSTERDAM – Zonnepark Ivanpah Solar ligt onder vuur in de Verenigde Staten. Het project zou te veel vogels doden met de enorme hitte die vrijkomt. Volgens de ontwikkelaar zijn de zonnespiegels niet gevaarlijker dan auto’s of katten.

Ivanpah Solar
©: Wikipedia Commons/ Aioannides

Het Ivanpah project is een zogenaamde thermische zonnecentrale, ook wel concentrated solar power (CSP) genoemd.

Duizenden spiegels weerkaatsen het zonlicht naar een toren waar water wordt omgezet in stoom. Hiermee wordt stroom geproduceerd.

Dichtbij de centrale toren komt een enorme hitte vrij en volgens milieuactivisten zorgt dit voor een enorm aantal slachtoffers onder de vogelpopulatie.

Volgens de lokale natuurbescherming zouden er elke 2 minuten een vogel worden geroosterd door de geconcentreerde zonnestralen. NRG Energy, mede-eigenaar van de centrale, noemt die cijfers veel te hoog.

Katten en auto’s

Er zouden 321 dode vogels zijn gevonden bij de centrale vorig jaar, waarvan 133 verbrand waren door de zonnespiegels. Het bedrijf haalt aan dat katten elk jaar enkele honderden miljoenen vogels doden.

Onder andere ook auto’s (60 miljoen slachtoffers), communicatietorens (4 tot 5 miljoen dode vogels) en windturbines (573.000 doden) zijn volgens officiële cijfers veel gevaarlijker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!