Er dreigt een tekort aan zonnepanelen

AMSTERDAM – Na jaren van een overschot aan zonnepanelen dreigt er voor het eerst sinds 2006 wereldwijd een tekort aan zonnepanelen.

Een Chinese fabriek van zonnepanelen
C: Trina Solar

Dit schrijft persbureau Bloomberg.

Het overschot zorgde ervoor dat zonnepanelen tegen ontzettend lage prijzen werden verkocht. Zonne-energie werd zo een interessante investering voor particulieren.

Het zorgde ook voor een malaise bij bedrijven in de zonnesector. Sommige fabrikanten en verkopers gingen failliet en de bedrijven die overbleven schreven rode cijfers.

Massale overcapaciteit

Fabrikanten zijn zich nu aan het opmaken voor een tekort in de markt. “Het overschot van zonnecellen en zonnemodules is zeker opgedroogd”, aldus Stefan de Haan, analist bij onderzoeksbureau IHS. “De massale overcapaciteit bij fabrikanten is verdwenen.”

Producenten van zonnepanelen hebben nu een capaciteit van ongeveer 59 gigawatt. De vraag zal de komende tijd stijgen naar dit niveau, verwachten analisten.

Nederlandse zonnepanelen

Toen dit voor de laatste keer gebeurde in 2006 was er ‘maar’ een productiecapaciteit van 1,5 gigawatt. Chinese fabrikanten haalden toen miljarden aan financiering

Vraag hier uw gratis offerte aan voor zonnepanelen (Advertorial)

Onlangs bleek uit de laatste inventarisatie van de Nederlandse markt voor zonnepanelen dat de prijs lijkt te stabiliseren en niet meer fors daalt zoals eerder vaak wel het geval was. Van januari tot april van dit jaar werden zonnepanelen zelfs een klein beetje duurder.

8 gedachten over “Er dreigt een tekort aan zonnepanelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!