Fabricage zonnepanelen ook in 2015 gedomineerd door Chinese bedrijven

UTRECHT – Opnieuw staan Chinese bedrijven bovenaan de lijst fabrikanten zonnepanelen. In de top 10 staan maar een tweetal niet-Chinese fabrikanten.

Dit blijkt uit de lijst van vakblad PV Tech, die gebaseerd is op de daadwerkelijke verschepingen van zonnepanelen.

De top 3 van de lijst bestaat uit Trina Solar, Canadian Solar en JinkoSolar, allen afkomstig uit China. Ze worden gevolgd door JA Solar en Hanwha Q Cells, een Chinees bedrijf dat ook actief is in Duitsland.

Op de zesde plaats staat het eerste niet-Chinese bedrijf, het Amerikaanse First Solar. Op plek 10 vinden we verder het eveneens Amerikaanse SunPower.

Grootste verliezer

Tussen deze bedrijven in staan nog Yingli Green, ooit de grootste fabrikant ter wereld, Shunfeng International Clean Energy en ReneSolar. Grootste verliezer in de lijst is het Japanse Sharp Corporation. In 2013 stond het bedrijf nog derde en in 2014 nog zevende.

Waarschijnlijk gaat er niet veel veranderen in de top 10, maar daaronder juist meer, volgens PV Tech. Er komen steeds meer fabrikanten die jaarlijks ongeveer 1 gigawatt aan zonnepanelen afzetten, waarmee ze in de onderste regionen van de markt meespelen.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!