Financial Times twijfelt aan groei van zonnepanelenleverancier Ikea

AMSTERDAM – Veel van de groei die het Chinese zonneconcern Hanergy Thin Film doormaakt, lijkt binnen de eigen groep van Hanergy-bedrijven te worden gecreëerd.

Dit meldt de Britse zakenkrant Financial Times in een analyse. Hanergy is in Nederland vooral bekend als de leverancier van zonnepanelen voor Ikea.

De krant merkt op dat sinds 2010 vrijwel alle verkopen van Hanergy Thin Film (HTF) zijn gedaan aan het moederbedrijf Hanergy Group, dat 73 procent van de aandelen van Hanergy Thin Film in handen heeft.

In het jaarverslag van 2013 blijkt dat nog maar 35 procent van deze contracten zijn betaald. De rest wordt als debiteuren geboekt.

Er wordt daarom getwijfeld aan de enorme groei die Hanergy heeft meegemaakt op de beurs. HTF, genoteerd aan de beurs in Hongkong, heeft vanaf het begin van 2014 de aandelenprijs met 300 procent zien stijgen. Het bedrijf is op de beurs meer waard dan alle andere bedrijven in de Chinese zonnesector samen.

Oprichter Li Hejun van Hanergy Group heeft altijd de verwachting uitgesproken dat Hanergy de grootste speler in zonne-energie ter wereld wordt, maar vooralsnog blijven dunne-film zonnepanelen een niche-markt.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!