Financiering voor 7.500 zonnepanelen op Amsterdamse woningen rond

AMSTERDAM – De financiering voor 7.500 zonnepanelen op zo’n 1.000 Amsterdamse huurwoningen van woningstichting Eigen Haard is rond.

Zonnepanelen, Zonne-energie,
©: Zonnefabriek

Dit meldt de ontwikkelaar van het project,HuurDezon. In totaal is er 2,6 miljoen euro aan financiering aangetrokken.

600.000 euro is afkomstig van het Amsterdams Klimaat & Energiefonds (AKE) en het Amsterdam Investeringsfonds. Verder stelt BNG Bank ruim 2 miljoen euro beschikbaar.

Omgerekend wordt er naar verwachting bijna 2 megawattpiek aan zonnepanelen geïnstalleerd.

De panelen worden aangeboden aan de huurders via een ESCO-eploitatiemodel. Huurdezon investeert in de zonnepanelen en plaatst ze ook.

Extra bijdrage

Huurders betalen een extra bijdrage voor het gebruik van de zonnestroom, maar verlagen de energierekening met een groter bedrag. HuurDeZon blijft eigenaar van de zonnepanelen.

Volgens Raymond Steenvoorden, investeringsmanager bij het AKE, is het financieringsmodel dat is ontwikkeld goed te kopiëren voor andere projecten. “Als het hier kan, kan het bij de andere corporaties in Amsterdam ook.”

Abdeluheb Choho, wethouder Duurzaamheid van Amsterdam, beschouwt het project als een mijlpaal. Hij is met name blij met de opschaalbaarheid: “De doelstelling van het college is dat er in 2020 20 procent meer duurzame energie per inwoner wordt geproduceerd dan in 2013, onder andere door het gebruik van zonnepanelen te stimuleren.

Zonne-energie verzestienvoudigen

“Dit concept is in principe bruikbaar voor alle corporaties. Zo’n 45 procent van de woningvoorraad in Amsterdam is in bezit van de corporaties. Daarmee is de potentiële opbrengst enorm.”

Onlangs maakte de gemeente bekend zonne-energie in de hoofdstad te willen verzestienvoudigen tegen 2020. Er staat nu ongeveer 9 megawatt opgesteld. Dit moet de komende 5 jaar stijgen naar 160 megawatt.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!