Fiod doet opnieuw inval in fraudezaak Chinese zonnepanelen

UTRECHT – De Fiod heeft opnieuw een inval gedaan, dit keer bij een Rotterdams bedrijf, in het onderzoek naar fraude met Chinese zonnepanelen.

Dit meldt het ministerie van Financiën woensdag. De opsporingsdienst heeft bij een logistiek dienstverlener in Rotterdam administratie en computerapparatuur meegenomen.

De Fiod werkt samen met de autoriteiten in Duitsland. Daar wordt onderzoek gedaan naar de invoer van grote hoeveelheden Chinese zonnepanelen met valse oorsprongsaanduiding in de haven van Hamburg.

Waarschijnlijk is er in Nederland en Duitsland voor 40 miljoen euro aan invoerheffingen en omzetbelasting ontdoken.

Duitsland

In Duitsland hebben de autoriteiten een bedrijf uit Frankfurt am Main en één van haar directeuren in het vizier. De FIOD heeft het vermoeden dat dezelfde verdachten achter de fraude in Nederland zitten.

De Fiod ziet onder andere dat fraudeurs de Chinese zonnepanelen invoeren via andere Aziatische landen. Zo worden de panelen naar Taiwain of Japan vervoerd en krijgen ze daar valse stickers, vrachtbrieven, facturen en oorsprongscertificaten.

Friesland

Eerder viel de Fiod al binnen bij een onbekende Friese importeur en installateur Groenleven binnen. De importeur werd verdacht van het ontvangen van Chinese zonnepanelen die werden omgestickerd in Maleisië en Taiwan. Groenleven kocht 10 containers van deze importeur over.

Om het dumpen van goedkope Chinese Zonnepanelen op de Europese markt te stoppen en zo de eerlijke concurrentie te bevorderen heeft de Europese Commissie in 2013 enkele heffingsmaatregelen genomen.

Sindsdien is er een definitieve antidumpingheffing verschuldigd bij invoer van zonnepanelen van oorsprong uit China of welke rechtsreeks verzonden zijn uit China. De Europese Commissie is echter met diverse Chinese fabrikanten een verbintenis aangegaan, waarbij onder voorwaarden vrijstelling wordt verleend voor de antidumpingheffing.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!