Forse toename geregistreerde huishoudens met zonnepanelen

AMSTERDAM – Het aantal geregistreerde huishoudens dat met zonnepanelen energie opwekt is fors toegenomen in het laatste halfjaar.

Dit blijkt uit cijfers die Netbeheer Nederland heeft verstrekt aan de Groene Courant. De toename is vooral te danken aan een flinke correctie die de netbeheerders hebben gemaakt in het register.

In totaal werd er eind juni op 279.347 locaties zonnestroom opgewekt. Alle zonnepanelen samen hadden een vermogen van 1.086 megawatt.

In de eerste 6 maanden van dit jaar namen 20.022 huishoudens zonnepanelen, een stijging van 7,7 procent ten opzichte van het totaal aantal huishoudens met panelen. Hiermee lijkt 2015 topjaren zoals 2011 en 2012 (beide met ruim 70.000 nieuwe huishoudens met zonnepanelen) niet te kunnen evenaren.

Dichter bij de waarheid

Alle cijfers van de netbeheerders zijn bijgesteld. Zo werd begin dit jaar gemeld dat er eind vorig jaar 223.096 huishoudens zonnepanelen hadden. Dit cijfer is fors bijgesteld naar 259.325 huishoudens.

Een woordvoerder van Netbeheer Nederland legt uit dat er 2 handmatige correcties hebben plaatsgevonden. Aan de ene kant was er een forse achterstand met het invoeren van gegevens in het register van de netbeheerders.

Verder werden al ingevoerde cijfers aangepast. Bij controle bleken soms rare vermogen te zijn ingevuld door particulieren zelf.

De correcties zorgen ervoor dat het geregistreerd vermogen bij de netbeheerders een stuk dichter bij het werkelijke vermogen in Nederland komt te liggen.

Totale vermogen 

Ook het totale vermogen werd fors bijgesteld.  In februari werd voor eind 2014 nog een cijfer gemeld van 882 megawatt. Dit is nu fors naar boven aangepast naar 1.045 megawatt.

De cijfers komen door de aanpassing ook dichter in de buurt van de data die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) jaarlijks meldt. Afgelopen mei meldde het CBS dat er eind 2014 1.014 megawatt aan zonnepanelen waren geïnstalleerd in Nederland.

Het laatste halfjaar wordt er relatief weinig nieuw vermogen geregistreerd. In totaal is er 40 megawatt bijgekomen.

De cijfers van de netbeheerders zijn vooral gebaseerd op de aanmeldingen die particulieren zelf doen op energieleveren.nl. Aanmelding is in principe verplicht, maar er is geen sanctie voor particulieren. Soms maken particulieren ook fouten bij het invullen. De woordvoerder van Netbeheer Nederland benadrukt dan ook dat het cijfer een schatting blijft.

Klik met de muis op de gemeenten voor meer informatie. (c)Groene Courant/Wilbert Zuil

Bekijk hier de complete data

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!