Friese ontwikkelaar plaatst honderdduizenden zonnepanelen in West-Afrika

UTRECHT – Het Friese concern Global Solar Investments (GSI) gaat 4 zonneparken met in totaal een vermogen van 140 megawatt bouwen in het West-Afrikaanse land Benin.

Dit meldt de Leeuwarder Courant.  Het bedrijf uit Heerenveen bouwt 2 zonneparken van 10 megawatt, 1 van 20 megawatt en nog 1 van maar liefst 100 megawatt.

Ver vergelijking, in heel Nederland staat in totaal bijna 1.100 megawatt aan zonnepanelen opgesteld. Het grootste zonnepark wordt nu gebouwd op Ameland met een capaciteit van 6 megawatt.

375 miljoen euro

De enorme zonneprojecten zijn onderdeel van de Millennium Challenge Corporation, een Amerikaanse stichting. Benin heeft van deze stichting 375 miljoen euro gekregen om de zonneparken op te zetten., zo meldt Omrop Fryslan.

Deze woensdag is het concern op uitnodiging in het Witte Huis van de Amerikaanse president Barack Obama. De president zelf moest verstek laten gaan, maar vicepresident Joe Biden is wel aanwezig.

GSI zegt al wereldwijd actief te zijn met projecten en heeft naast Heerenveen kantoren in China, Bonaire en Indonesië. De onderneming exploiteert de zonneparken en doet de realisatie voor andere partijen.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!